Ce este terapia cu unde de soc? (shockwave therapy)

image003

Cercetările din întreagă lume au arătat că terapia cu unde de şoc creează în zona tratată, o reacţie biologică de răspuns a organismului. Sub influenţa undelor de ṣoc organismul răspunde prin producerea unor proteine specifice – factori de creştere – stimulându-se formarea de către organism în zona tratată de noi vase sangvine. Drept urmare, începe astfel procesul de vindecare a ţesuturilor tratate continuând mai apoi într-un mod accelerat.

Prin această metodă de tratament nu există nici un efect advers, răspunsul organismului fiind unul absolut natural. În loc de a folosi diverse substanţe produse în mod artificial în laborator, ce pot avea efecte secundare, terapia prin unde de şoc stimulează organismul să folosească propriile mecanisme de refacere. Ca urmare a tratamentului, se iniţiază producerea proteinelor specifice, care atrag celulele stem din cel mai apropiat os, stimulându-se astfel diferenţierea lor. În acest fel, organismul va “repara” prin regenerarea celulară ţesuturile afectate.

Tehnlogia de generare a undelor de şoc

Undele de şoc sonice folosite în acestă terapie sunt generate cu viteză foarte mare prin intermediul tehnologiei electro-hidraulice de ultimă generaţie existentă şi în cabinetul nostru. Undele de şoc sunt creeate prin generarea unei scântei electrice de către un electrod aflat într-un mediu lichid. Descărcarea electrică provoacă o bulă de vaporizare care se extinde şi apoi imediat se contractă. Se formează astfel o undă de şoc cu energie foarte mare care este direcţionată precis către zona tratată.

În funcţie de afecţiunea pacientului, se foloseşte de asemenea şi tehnologie de generare a undei de şoc prin aer comprimat. Acest tip de undă se foloseṣte pentru structurile superficiale ale tegumentului deoarece prin reducerea tensiunii musculare, influenṭează pozitiv tratamentul diverselor afecţiuni, aşa cum sunt tendinopatiile – dureri, inflamări cronice ale tendoanelor.

Prin protocoalele care trebuie urmate şi care sunt rezultatul experienţei de peste 20 de ani a profesorului Wolfgang Schaden, membru al consiliului de conducere al ISMST – International Society for Medical Shockwave Treatment – putem prescrise astfel cele mai bune metode de utilizare a tratamentelor prin unde de şoc.